Leighton Road

Private terrace townhouse basement and top floor extension as part of a general refurbishment.

Leighton Road
Client: Private
Type: Refurbishment & Restoration, Residential
Value: Confidential
Date: 2011
Size: Confidential
Status: Completed
Location: London, United Kingdom

The Leighton Road project is a refurbishment of a private terraced townhouse including basement extension and addition of an extra floor.

The main move to create a seamless space that led directly to the rear garden has been to open up the ground floor and end it with a wide glazing onto the garden. The rear ground floor extension and new garden steps were created to also double up as theatre seating for family plays and performances.

The family informal living area flows in continuity with the dining and kitchen area towards the garden. With an extensive use of wood finish for the floor and the kitchen cabinets on one side and the utility cabinets on the opposite side, that can be closed by sliding panels, the large space keeps its cozy family room feel that the client wanted. Under the stair a new guest powder room was added and the dining/kitchen area in new extension is lit by flat roof glass linear slots.

The roof extension was built to suit the style of the house extending the existing stair to access the new floor adding ample stair windows and an extra two bedrooms and bathroom on the new top floor.

Leighton Road

The utility wall

Leighton Road

The utility wall

Leighton Road

The kitchen

Leighton Road

The kitchen

Leighton Road

Kitchen and garden terrace

Leighton Road

Powder room detail

Leighton Road

The powder room under the stairs (closed)

Leighton Road

The powder room under the stairs (open)

Leighton Road

The family living area

Leighton Road

The family living area

Leighton Road

Family living room detail

Leighton Road

Stair extension with new window

Leighton Road

View of the family room towards the dining/kitchen and garden and stair to upper floors

Leighton Road

The dining/kitchen area with open window doors

Leighton Road

Kitchen-garden detail with open window

Leighton Road

The bathroom on the new floor extension

Leighton Road

New floor extension stair window and bedroom with sliding door separation

Leighton Road

Garden view of the new basement extension

Related News

19th February 2016

Kensington project on site

Edward Williams Architects has just started on site with the extensive refurbishment and extension of a five storey town house in central London, UK.

More