Maggie's Centre

A design for cancer charity Maggie’s, whose iconic Maggie's Centres provide emotional and practical support for “anyone and everyone affected by cancer”. Maggie’s invited us to develop a design that would meet their developing needs and maintain their high architectural standards.

Maggie's Centre
Client: Non-profit
Type: Health, Leisure & Hospitality
Value: £500k-10million
Date: 2017
Size: 0-1000sqm
Status: Design
Location: United Kingdom

Our proposal shows how a welcoming and supportive environment in a beautiful building can also be affordable and sustainable.

The simple expressed timber structure with short spans can be erected anywhere, easily and quickly using simple mass concrete foundations.  Unitised pre-fabricated wall, roof and floor panels allow a watertight envelope to be achieved quickly and efficiently.  By enclosing a planted garden as part of the building, we have created a haven within, a peaceful and uplifting space for users and visitors alike.  The open plan internal space is neatly divided by meeting and counselling rooms to create the perfect mix of public, open and intimate private spaces.

Designed on Passivhaus principles of high levels of insulation, minimal thermal breaks and summer solar shading and winter solar penetration this building is comfortable year round anywhere in the UK, and with very low energy consumption.

Maggie's Centre
Maggie's Centre
Maggie's Centre
Maggie's Centre
Maggie's Centre